DAG 9 T/M 16 - RESORT EL DORADO ROYALE - CANCUN

Onze verblijfplaats voor de laatste week heet voluit El Dorado Royale Spa & Resort.

En we verblijven in de Casita sectie, het meest luxe gedeelte van dit resort. Casita's lijken op de traditionele Palapas, de huisjes van de Maya bevolking. Maar in plaats van alleen een hangmat en een tafel en stoelen maken wij gebruik van, let U even op ; een superkingsize bed,

een zitje binnen en één buiten op de veranda, waar ook nog 2 ligstoelen en een hangmat aanwezig zijn. In huis nog een buro en een grote kast met daarin een maxi TV en een koelkast, die 24 uur per dag bijgevuld wordt met bieren en sappen. En er is nog een coffeemaker, ook niet onbelangrijk. We zijn zo vol van deze Casita's en ook voor de handdoekkunst die de kamermeisjes ten toon spreiden dat we er een extra fotosectie aan gewijdt hebben. Maar er is nog meer, veel meer. Voor de sanitaria is er ook keus genoeg.

Een ruim toilet, dubbele wasgelegenheid en een bad met douche. Maar ook nog een tweepersoons bubbelbad in de kamer met zicht op zee en een buitendouche met knuffelmuur, waar het water uit een oude boomstam en langs de muren stroomt !

Kun je onder de blauwe of sterrenhemel in je blote togus badderen.

 

Can it get any better ? Natuurlijk wel ! De huisjes liggen hemelsbreed wel 10 meter van het zwembad met ingebouwde bar waar je van 9 uur sochtends tot 11 uur savonds kunt aanschuiven voor een biertje of cocktail. En je mag er ook nog zwemmen. De zee ligt trouwens iets verder weg, wel 25 meter. Die is wel een beetje ruw om in te poedelen maar er staan wel strandstoelen en parasols en ook overdekte 2 persoons bedden om van de zon  en het uitzicht te genieten. De paradijselijke luxe begon trouwens al bij aankomst. Niet in de rij aan de balie, maar je wordt verwezen naar een comfie zitje waar je persoonlijke inchecker je verwelkomt met een glaasje champagne. Hij regelt de papierwinkel voor je terwijl de bellboy je bagage alvast op een limogolfcar laadt. Je wordt dan met deze limo naar je huis gebracht, onderwijl genietend van een sightseeing langs alle restaurants, zwembaden en andere plaatsen die voor jouw van belang zijn. Als je dan aankomt bij je Casita en je ziet al het boven geschreven dan wordt je wel even stil. Voor de voedselvoorziening zijn er 5 restaurants van sterrenkwaliteit die je kunt laten reserveren door de voor de Casita's persoonlijke concierge (in ons geval Nadika), die evenals de Casitabutler 24 uur per dag beschikbaar is.

 

De eerste avond maken we gebruik van het uitgebreide roomservice menu en na een paar cervezaatjes duiken we in het grote bed, dat iedere dag weer kunstig opgemaakt wordt met dierenfiguren uit handdoeken en verse bloemblaadjes. Op het uitgebreide complex zijn 9 zwembaden, waarvan 1 zoutwaterbad uitgebouwd in zee, 11 bars, al dan niet in het zwembad, die om 9 uur openen en waarvan de laatste om 2 uur snachts sluit. 7 restaurants/snackshops en daar bovenop komen ze een paar keer per dag langs het strand en de zwembaden met sandwiches en een rijdende hambuger en hotdogstand. Voor je natje en droogje kom je dus niks tekort, en anders bel je gewoon de butler.

Dat hebben we sowieso voor het ontbijt gedaan, en de eerste keer kwam me daar een berg voedsel zodat we de volgende keren behoorlijk minder (eigenlijk voor 1 persoon) bestelden. Verder zijn er nog wat shops, een sauna/spa en masagetafels en alles straalt een ongelooflijke luxe uit met riviertjes, watervallen, palmen en rondwandelende pauwen. Je waant je in een film.

 

De nieuwste swimup Casita's (die nog niet in onze reisgids stonden) hebben zelfs een riviertje voor de deur waar je jezelf in kunt laten pletteren om zo naar het zwembad te drijven. Ongeloofeloos, niet ? En van nagenoeg al deze faciliteiten kun je onbeperkt en kostenloos gebruik maken. Het is immers all-inclusive. Behalve dan de "gewone" mensen die in de ook niet misse kamers of suites zitten.

Er staan namelijk diverse bordjes dat deze mensen in het Casita gedeelte (waar de ligstoelen en bedden net even iets beter zijn en waar ook de overdekte cabana's op het strand staan) wel gebruik mogen maken van alles, mits ze de Casitabewoners maar voor laten gaan en niet in de weg zitten. Het onderscheid duidt zich uit door andere kleur en formaat handoeken en de sleutelkoorden. Als Casitiaan krijg je ook voorrang en voorkeur aan tafels bij restaurants. Niet dat de "poor people" (echt gehoord) het zo slecht hebben, want overal op het complex is ruimte zat voor iedereen. Het voedsel is voor iedereen gelijk en de service van de barboys, o.a. Abel (de beste), Dario, Manuel, Lorenzo en José en drank supplyer Sergio telt voor ieder sleutelkoord, blauw of bruin. En voor de cabana's moet je sowieso vroeg op om de (waarschijnlijk Duitse) handdoekleggers voor te zijn. Ze rausen een handdoek bij een Casitazwembad, leggen die op het bed in de cabana, gaan zich douchen, opkalefateren, nemen een ontbijt en keren uren later terug om hun cabana te claimen waar immers hun handoek en Bunte Ilustrierte inligt.

Ach ja, je went er aan. In ieder geval denk ik dat het wel duidelijk is geworden in wat voor toko we zijn aangeland

Woorden over de overdadige luxe schieten te kort en vandaar dat de foto's het beter kunnen zeggen.

A picture tells more then a thousand words. Geniet er maar van, hebben wij ook gedaan.

DAGJE SHOPPEN IN CANCUN

Het is natuurlijk niet constant feesten en lui wezen, dat zou gaan vervelen :-) toch ?? Dus namen we de gratis bus naar de hotelzone in Cancun. Die verschilt nog al van het dorp Cancun waar we onze eerste vakantiedag beleefden. Maxigrote hotels aan beide zijden van een 4 baans boulevard (die 12 KM lang is) die dwars door een lagune loopt. Aan alle kanten water en tussen die hotels velerlei shopping malls, McDonalds, Burger Kings, Pizza Huts en meer van die Amerikaanse foodchains. De doorsnee amerikaan zal zich hier zeer thuis voelen want behalve dat het personeel en verkopers Mexicaans zijn in plaats van Pakistaans verschilt het niet veel van de US bad en toeristenplaatsen.

Home away from home. De busrit naar commerciële walhalla was er weer één van avontuurlijke aard. Ten eerste was hij 20 minuten te laat, maar de reden waarom werd al snel duidelijk. De touringcar had ze niet allemaal op een rijtje, de versnellingen wel te verstaan. De bak leidde een eigen leven en de chauffeur, die behalve bier verkocht ook z'n eigen voorraad uitteste, moest een aantal keren stoppen om de gearbox een klap met een stok te verkopen cq te laten rusten. 35 KM en 1½ uur verder zijn we dan op de plaats van bestemming.

 

Eerst even snacken bij TGIF (Thank God It's Friday) waar een snack gelijk staat aan een complete maaltijd voor een hongerig persoon.

Toen de lokale bus gepakt voor een bezoek aan Kukulcan Plaza, waar ze HD winkeltje hadden. Deze lokale bussen zijn niet duur, maar wel onvoorspelbaar. Ze rijden om de 5 minuten over de hele boulevard voor een vast tarief, maar dit verschilt wel per bus. We deden 3 ritjes en betaalden 3x een ander tarief ! In de HD shop hadden ze, voor weinig geld, allerlei mooie dingetjes, maar de grotere maten waren, ondanks de aanwezigheid van de toch ook niet magere americanos, moeilijk tot niet te vinden. We vertrokken toch met een welgevulde tas en togen naar shopping mall La Isla, die net als Kukulcan vooral voorzien was van merkzaken zoals Hilfigger, Guess, Ralph Lauren enz. en eigenlijk niet aan ons besteedt waren. De Amerikanen wanen zich weer thuis in bijv. Florida, maar daar gaan wij een andere keer wel naar toe.

 

De volgende stop was de Flea Market en dat was een ervaring op zich. Een gekkenhuis of nachtmerrie, daar zijn we nog niet uit.

Bij elk van de paar honderd winkeltjes (die nagenoeg allemaal hetzelfde verkopen) wordt je letterlijk naar binnen getrokken om toch vooral hun "best in town" aanbod te bekijken. Met uitgestoken hand komen ze met 2 of 3 man op je af om jou "friend, mate, amigo", het beste, mooiste, goedkoopste aan te smeren wat ze hebben. En dat dan om de 3 meter !  Aan de overkant van dit bolwerk der provocatie vindt je de

Mercado Mexicana, de naar zeggen grootste outlet mall van Cancun. Wat een verademing na de Flea Market.

Bij binnenkomst krijg je een glaasje Mexicaans water (Tequila) aangeboden en je vindt er dezelfde, en meer en betere, spullen als in dat gekkenhuis aan de overkant. Maar wel op je gemak uitzoeken zonder dat iemand in je nek staat te hijgen. Hier hebben we dan ook diverse spulletjes ingeslagen, misschien dan wel iets duurder, maar zeker een aanrader. Ondanks dat de dames achter de centrale kassa niet erg nozel (volgens de Almelose filosoof H. Finkers) waren.

 

Aan de overzijde van de weg was ons opstappunt en zo waar, de bus was op tijd. Iets te vroeg zelfs, dus konden we nog even wat lokale sappen van de kroon voor onderweg scoren. De chauffeur was niet van plan laat thuis te zijn en vertrok dan ook stipt op tijd (ook iets te vroeg volgens ons) en het deerde hem geenszins dat nog niet iedereen in de bus zat. Dat wordt weer een lawsuit, want de ontbrekende personen waren allen Amerikaan, zoals behalve ons, iedereen in de bus.

Nog een laatste tip; als de pushy verkopers je aanspreken met "where you from ?" antwoord dan altijd "Iceland". Kennen ze niet, dus kunnen ze er ook niet op doorgaan. Tegen de tijd dat ze wat nieuws verzonnen hebben ben jij al weer verder. Werkt altijd ! Antwoord je "Hollanda",

dan kennen ze altijd wel iemand in Utrecht, Nijmegen of zelfs Gorinchem. Diegenen die de kaart niet goed bestudeerd hebben, hebben altijd nog als uitweg "Ajax Amsterdam". Je staat even stil en bent potentieel slachtoffer. Dus met Iceland heb je minder last, totdat ze deze truc ook weer door hebben ! Tot zover ons reisverslag. Ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als wij van deze vakantie.

Met vragen kun je altijd nog e-mailen. Adios en Los Mazzelos !